Omdat vrouwen kinderen krijgen heeft de bekkenbodem meer kans op schade. Maar ook de hormonen spelen een belangrijke rol. Voor vrouwen zijn er meerdere omstandigheden in het leven waarbij de bekkenbodem een grote rol speelt, namelijk bij:
Zwangerschap en bevalling
Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel o.i.v hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem.
Het is afhankelijk van de soort bevalling of deze nog een negatieve invloed heeft op de bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip, een vacuüm een tangverlossing, een langdurige uitdrijving e.d.
Direct na de bevalling is de druk van het ongeboren kind op het bekkenbodemgebied wel weg, maar het duurt nog wel even voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van bekkenbodem en buik zich hersteld hebben
Dit herstellen kost tijd, minimaal 6-8 weken bij een normale ongecompliceerde bevalling. Wanneer er sprake is geweest van langdurig persen, kunstverlossing, hoog geboortegewicht, fors inscheuren of knippen, kan het herstel langer duren.
Lees meer (ook over adviezen na de bevalling) via:
http://www.pelvicumschiedam.com/#!bekkenbodem/ct4p
Seksualiteit
Om zonder pijn gemeenschap te hebben is het nodig dat de vagina voldoende vochtig is en de spieren rondom de vagina ontspannen zijn.
Bij de meeste vrouwen die last hebben van pijn bij het vrijen is niet aan deze twee belangrijke voorwaarden voldaan. Het bewegen van een penis, vingers of vibrator in een vagina die niet vochtig is, kan een pijnlijke schuurplek of wondjes veroorzaken. Vrijen terwijl de vaginaspieren zijn gespannen leidt vrijwel altijd tot pijn. Wanneer de spieren in en rond de vagina bij het vrijen altijd (onbewust) gespannen zijn, wordt ook wel van vaginistisch reageren gesproken.
Pijn bij het vrijen kan ook veroorzaakt worden door uiteenlopende lichamelijke klachten of psychische problemen
Lees meer via:
http://www.pelvicumschiedam.com/#!seksualiteit/crlc
Verzakkingen
(u kunt hier zelf veel aan doen zonder operatie!)
De belangrijkste oorzaak van verzakkingklachten is de bevalling. Tijdens een bevalling treden er veel druk- en trekkrachten op die invloed hebben op het steun- en spierweefsel in het bekken. Hierdoor treedt eigenlijk altijd een verslapping op die op zich geen enkel probleem hoeft te geven. Bij het ouder worden kunnen wel klachten ontstaan..
Lees meer via:
http://www.pelvicumschiedam.com/#!verzakkingen/c48q