Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het dikker worden van voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt, en na een nachtje slapen zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem. Vaak komt het in de armen of de benen voor.  Bij lymfoedeem is er moeilijker een putje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nacht slapen. Dit wordt veroorzaakt door een onvoldoende functionerend, of een defect lymfesysteem. Het kan het gevolg zijn van een operatie waar de lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Lymfeoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan contact op met uw huisarts of specialist.

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

  • Compressietherapie: om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.
  • Manuele lymfedrainage: dit is een massage techniek gericht op de stimulering van de afvoer van het lymfevocht en op het bevorderen van de functie van de niet-aangedane lymfevaten c.q. klieren.
  • Oefentherapie: vaak is er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatie gebied. Door een oefenprogramma worden functie en spierkracht verbeterd. Daarnaast zijn er ook specifieke oefeningen die het lymfesysteem activeren.
  • Ademtherapie: specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting: betreft huidverzorging, preventie en zelfhulp

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling van oedeem is een verwijzing van uw huisarts of specialist noodzakelijk. Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. Lymfoedeem valt onder de chronische aandoeningen, dit houdt in dat als u aanvullend verzekerd bent de eerste 20 behandelingen vergoed worden uit uw aanvullende verzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan moet u de eerste 20 behandelingen zelf betalen. De vervolgbehandelingen komen ten laste van de basisverzekering.

Wilt u meer weten?

Indien u meer inlichtingen wilt kunt u dit bij de balie van De Nieuwe Dam te kennen geven. U kunt zich met al uw vragen ook rechtstreeks wenden tot Iris van der Slot, oedeem fysiotherapeut, lid van de NVFL.

 

Lees voor meer informatie onze folder.

Andere therapieën

Bij Paramedisch centrum De Nieuwe Dam kunt u terecht voor problemen met het bewegen, de houding,  diverse pijnklachten en de spraak

Maak vandaag nog een afspraak