Duizeligheid

BPPD

Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid. Een daarvan is de BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). Dit is een relatief veel voorkomende vorm van duizeligheid. Benigne wijst erop dat het om een goedaardige aandoening gaat en dat de symptomen meestal na enkele weken tot maanden verdwijnen. Paroxysmaal duidt erop dat de duizeligheid als zeer heftig kan worden ervaren en met tussenpozen optreedt.

De duizeligheid wordt uitgelokt door het innemen van bepaalde posities zoals voorover buigen met het hoofd, naar boven kijken of omdraaien in bed. De klachten worden veroorzaakt door ‘steentjes’ die zwerven door het evenwichtsorgaan. Het geeft een gevoel alsof de kamer om u heen draait.  De aandoening komt op alle leeftijden voor, maar meestal bij personen ouder dan 50 jaar. Vrouwen hebben BPPD tweemaal zo frequent als mannen.

BPPD is een goed te behandelen aandoening. De orofaciaal fysiotherapeut kan u aanvullende informatie en adviezen geven. Daarnaast zijn er oefeningen om de ‘steentjes’ weer op de goede plek te krijgen.

Vestibulaire revalidatie

Wanneer het evenwichtsorgaan is uitgevallen, door bijvoorbeeld een ontsteking van het evenwichtsorgaan, kan dit leiden tot hinderlijke evenwichtsstoornissen of duizeligheid. Er is dan sprake van een wankel, onevenwichtig gevoel, toenemend bij snelle bewegingen.

Vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een orofaciaal fysiotherapeut kan dan zinvol zijn.

De oefentherapie is gericht op het verminderen van de duizeligheid en verbeteren van het evenwichtsgevoel. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd-, en lichaamsbewegingen waarbij soms duizeligheid wordt geprovoceerd. Hiermee wordt het herstelproces van het evenwicht versneld.

Voor wie?

– mensen met een uitval van een of beide evenwichtsorgaan of organen

– mensen met een verminderde functie van het evenwichtsorgaan

– mensen die worden behandeld tegen de ziekte van Meniere met gentamycine-therapie

 

De orofaciaal fysiotherapeut is aangesloten bij het DuizeligheidNet en is uitgebreid geschoold in de behandeling van duizeligheid en de structuren die betrekking daarop hebben.

Andere therapieën

Bij Paramedisch centrum De Nieuwe Dam kunt u terecht voor problemen met het bewegen, de houding,  diverse pijnklachten en de spraak

Maak vandaag nog een afspraak