Tinnitus / Oorsuizen

Wat is tinnitus?

Tinnitus is het waarnemen van een suis, piep, brom of ander geluid in het hoofd of in een of van beide oren.

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. In de meeste gevallen wordt tinnitus waargenomen zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, maar niet bij iedereen wordt de exacte oorzaak achterhaald. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door schade aan het gehoororgaan, zoals bij gehoorverlies of een geluidstrauma, door bepaalde geneesmiddelen of door doorbloedingsstoornissen. Tinnitus kan ook samengaan met een verstoring van de spieren in het hoofd-, hals-, of kaakgebied. Er zijn verbindingen tussen deze structuren en het deel van de hersenen waar geluiden worden waargenomen. Bij deze vorm van tinnitus wordt de toonhoogte en toonsterkte van de tinnitus beinvloed door bewegingen van de kaak, de nek of het hoofd. dit noemen we somatosensorische tinnitus. Bij deze vorm van tinnitus speelt sensitisatie (het gevoeliger worden voor prikkels) een belangrijke rol. Dit kan worden versterkt door factoren zoals angst, stress of vermoeidheid. Bij deze laatste vorm van tinnitus kan orofaciale fysiotherapie helpen.

de orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het hoofd-, halsgebied en kan, bij een deel van de patiënten, helpen met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op tinnitus zoals kaak-, nek- of hoofdpijn of verhoogde spierspanning in deze regio. Daarnaast kan de orofaciaal fysiotherapeut helpen met het leren ontspannen, het corrigeren van misvattingen over tinnitus, het beter leren om gaan met de gevolgen van tinnitus en het opbouwen van de lichamelijke conditie.

bron: nvof.nl

Klik hier voor twee verklaringsmodellen.  De gevolgen voor de mensen die het hebben en de mensen om hen heen zijn groot. Zoek hulp als u in uw dagelijks leven last heeft van uw tinnitus.

 

 

Andere therapieën

Bij Paramedisch centrum De Nieuwe Dam kunt u terecht voor problemen met het bewegen, de houding,  diverse pijnklachten en de spraak

Maak vandaag nog een afspraak